De Michaëlsterp in Oosterland nadert z’n voltooiing. Drie van de vier huizen zijn inmiddels opgeleverd. We zijn oprecht trots op het resultaat. De Michaëlsterp doet onze missie ‘Nederland mooier maken’ echt eer aan. De vier landelijke huizen naast de historische Michaëlskerk doen recht aan het karakter van het bijzondere dorpje en Wieringen.

Dankzij de slimme toepassing van verschillende kleuren en materialen heeft elk van de vier huizen een eigen uitstraling. Precies zoals het hoort in een dorpje als Oosterland. Wieringen is als het ‘geheime’ waddeneiland al een uitzonderlijk stukje Nederland. En op Wieringen is Oosterland op zijn beurt ook weer een pareltje. De meer dan duizend jaar oude MIchaëlskerk vormt het hart van het dorpje. Wie de plek bekijkt, begrijpt meteen dat er ook voor de bouw van deze kerk volop leven was op en rond de terp. Dit unieke dorpje heeft in al z’n eenvoud ook recente historie te bieden.
Een voorbeeld is het MUZ-park. Deze afkorting staat voor Maatschappij ter Uitvoering van de Zuiderzeewerken, alleen de naam al. Aan dit parkje staat de monumentale Villa Nieuwland, een eeuw geleden gebouwd voor directieleden van de Zuiderzeewerken. Rond de villa staat een groep huizen van personeel dat aan de Afsluitdijk werkte. Een ander bijzonder wapenfeit van Oosterland: de Duitse kroonprins woonde er na de troonsafstand eind 1918 vijf jaar in de predikantswoning.
Karakter
Zo’n bijzonder dorp verdient een zorgvuldige invulling. We menen dat dit met Michaëlsterp heel goed is gelukt. Elk van de vier huizen heeft een eigen karakter. Twee zijn in gele, twee in rode baksteen uitgevoerd. Ook zijn er enkele kleine erkers gerealiseerd en is volop hout gebruikt. Bijgebouwen versterken het traditionele karakter. Al met al vormen de vier huizen een klein buurtje, zo direct naast de monumentale kerk.

