Waddenzeestraat – Upgrading 54 portiekwoningen

Opdrachtgever

Helder Vastgoed B.V.

Architect

Beltman Architecten

Oplevering

2019

Specialisme

Renovatie & onderhoud, Restauratie, Woningbouw

De Waddenzeestraat verandert van een anonieme straat in een van de opvallendste plekken van Nieuw Den Helder. Dit deel van de wijk ontstond tijdens de na-oorlogse wederopbouw. Toen was de focus op snel en zakelijk bouwen. Perfect voor de vraag van toen, onpersoonlijk nu. Veel flatgebouwen uit die tijd zijn gesloopt. Zo niet die van de Waddenzeestraat. Deze flats waren in de basis prima in orde. Woningstichting koos daarom voor upgraden. Dozy voerde deze spraakmakende upgrade uit.

Hundertwasser

De Waddenzeestraat is energetisch aangepakt. De gebouwen kregen zogezegd een nieuwe ‘warme jas’. Maar die renovatie is ook meteen benut voor een impuls voor de hele wijk. Hiervoor is kunstenares Iris Roskam verantwoordelijk. In eerste instantie was het idee om de flats te voorzien van een architectuur met stijlkenmerken van het werk van Hundertwasser. Zijn filosofie klopt met wat er bereikt moest worden. Hundertwasser had zich opgeworpen als architectuurdokter. Hij vond de architectuur van grote gestapelde woningblokken onpersoonlijk en bedrukkend voor de bewoners. De mens moet zich kunnen ontplooien en zich zelf kunnen zien aan de buitenkant van het gebouw. Deze compromisloze plannen haalden het echter niet bij de Welstandscommissie. Hierna ontstond het nu uitgevoerde idee.

Iris Roskam zocht en vond inspiratie in de zeevaart. Die is vaak in verband gebracht met treurende vrouwen. Een bekend voorbeeld is de Schreierstoren in Amsterdam. Deze staat op een punt waar zeevaarders afscheid namen van hun echtgenotes. De gevel toont een steen met daarop een huilende schippersvrouw. Roskam koos voor de Waddenzeestraat een positievere, meer opwindende invulling van dit in wezen romantische gegeven.

Waddenzeestraat Den Helder kopgevel
Waddenzeestraat Den Helder entree
Dozybouwt.nl

Waddenzeestraat als serenade

In plaats van tranen zien we aan de Waddenzeestraat schuimende golven, luchtbellen en wulpse vormen: de Helderse vrouwen wisten zich wel te redden en lieten hun hoofd niet zakken in tijden van eenzaamheid. Op het dak zien we kroontjes die enerzijds verwijzen naar de klassieke bolroosters uit de Amsterdamse school en anderzijds naar de zelf gecreëerde rol van de vrouw als koningin van haar eigen leven. Onder elk Jugendstil-balkon is ruimte voor een serenade aan deze dames die er niets voor voelen om bij de pakken neer te zitten. Op deze website licht de ontwerpster het resultaat toe.

Bouwwereld schreef over dit opvallende project, dat een nominatie kreeg voor een renovatie-onderscheiding. Directeur Koert Helmes van Beltman Architecten vertelt hierin, dat hij de uitgangspunten van Hundertwasser nog altijd herkent in deze bijzondere ‘upgrading’ van Waddenzeestraat. Lees en/of download het artikel Kunstige gevels uit Bouwwereld 07/08-2019.