Zeevaartschool

Opdrachtgever

Woningstichting Den Helder

Architect

KJK Architekten

Oplevering

2013

Specialisme

Nieuwbouw, Restauratie, Utiliteitsbouw

De voormalige Zeevaartschool aan het Ankerpark is een uitzonderlijk project waar we trots op zijn. Sinds 1854 wordt er in Den Helder zeevaartkundig onderwijs aangeboden. Een vrij hoge noodzaak in een havenstad, volledig omringt door water!

Het aantal leerlingen groeide al snel naar 80 en men week uit naar een zaaltje aan de Kerkgracht voordat zij verhuisden naar een bouwvallig pand aan het Ankerpark. Dit pand werd uiteindelijk gesloopt om ruimte te maken voor een modern schoolgebouw, de nieuwe Zeevaartschool.

De eerste steen voor deze school werd in 1929 gelegd, dus in een tijd waarin de Amsterdamse school kunst maakte van bakstenen gebouwen. Ook deze school, opgetrokken uit twee kleuren baksteen, kreeg veel prachtige details.

Nadat het in 1980 sloot werd de zwarte bladzijde geschreven. Een pijnlijke periode van verval begon, totdat het gebouw in 2008 voor een symbolisch bedrag werd overgedragen aan Woningstichting Den Helder, dat een uitbreiding liet ontwerpen door KJK Architecten.

In 2013 mocht Dozy de school grondig renoveren en de nieuwbouw realiseren. In 2016 kreeg het gebouw vervolgens ook weer een gebruiker met groot respect voor de zee, Wageningen Marine Research.

Dozybouwt.nl