50 jaar Dozy! Ons bouwbedrijf viert dit jaar het 50-jarig bestaan. Leidenaar Jan Dozy, zoals zovelen via de Koninklijke Marine in Den Helder neergestreken, besloot in 1973 voor zichzelf te beginnen. In maart 1973 richtte hij Aannemingsbedrijf Dozy op. Van huis uit timmerman begon hij klein: onderhoud, verbouwingen. Maar al heel snel bouwde hij het eerste nieuwe huis en toen ging het snel, Dozy werd een middelgroot bouwbedrijf. Nu is het aannemingsbedrijf gevestigd aan de Energieweg in Den Helder. Daar zijn het kantoor,werkplaatsen en grote loodsen te vinden. Hier maken we ook pre-fab delen op maat, complete dakkapellen en zelfs tiny houses.

Het kantoor van Dozy aan de Energieweg in Den Helder.
Het hoofdkantoor van Aannemingsbedrijf Dozy aan de Energieweg 4a in Den Helder.

Poort van Den Helder

50 jaar Dozy! Dit jubileumjaar geven we vooral met posts op social media een indruk van de vele projecten uit de eerste 50 jaar. Graag laten we echter ook op de site een aantal mijlpalen zien. Zo’n mijlpaal is de Poort van Den Helder. De bouw van dit wijkje met opvallende woontorens en eengezinshuizen gaf de stad Den Helder een nieuwe entree. De bouw begon precies in het vorige grote jubileumjaar, 1998. Dat jaar ook besloot oprichter Jan Dozy een stap terug te doen. Hij verkocht het aannemingsbedrijf aan twee uitvoerders. Tot op de dag van vandaag is Jan evenwel een welkome gast en adviseur van het bedrijf.

Luchtfoto met de Poort van Den Helder.
De Poort van Den Helder in vogelperspectief.

Champagne

Een paar foto’s geven een aardige indruk van het belang van dat grote werk eind jaren ’90. Dozy was niet alleen de bouwer, ook de ontwikkelaar. De voorbereiding vergde vijf jaar. Dozy trok samen op met Woningstichting Den Helder. Een collage van een aantal artikelen geeft een aardig beeld van de weg die het belangrijke project aflegde. Uiteindelijk kon op locatie de champagne worden geschonken. Op deze foto schenkt Jan Dozy de glazen in van, van links naar rechts Jan Manderfeld, Gerrit Seegers, Bert van der Veer en Gert Jan Nijpels. De eerste en laatste waren wethouders in Den Helder, Seegers en Van der Veer respectievelijk algemeen en financieel directeur van Woningstichting. Gerrit Seegers kon destijds nog niet bevroeden dat hij ooit eigenaar/directeur van Aannemingsbedrijf Dozy zou worden. De luchtfoto laat mooi zien hoe het wijkje met z’n torens met recht de Poort van Den Helder vormt.

Initiatiefnemer Jan Dozy schenkt champagne om de start van Poort van Den Helder te vieren.
Initiatiefnemer Jan Dozy schenkt champagne om de start van zijn Poort van Den Helder te vieren.
Collage van artikelen over de Poort van Den Helder.
Een collage van een aantal artikelen over de Poort van Den Helder. Het geduld van initiatiefnemer Jan Dozy werd beloond.