Het door Dozy gebouwde Nautisch Coördinatie Centrum van Port of Amsterdam is Kantoorgebouw van het Jaar 2021. Architectenweb, initiatiefnemer, maakte dit 10 november bekend tijdens een feestelijke uitreiking in Rotterdam. Hiermee valt opnieuw een door Dozy gerealiseerde bouw in de prijzen. Eerder leverde de renovatie en nieuwbouw van School 7 in Den Helder de internationale erkenning op van Library of the Year. Meer projecten zijn eerder genomineerd voor Noord-Hollandse Arie Keppler prijzen.

Landmark

De nieuwbouw voor de divisie Havenmeester van Port of Amsterdam is ontworpen door WRK Architecten. Het is een compact, rechthoekig gebouw, met op de begane grond werkplaatsen, erboven kantoorruimtes. Architectenweb omschrijft het zo: ‘De verschillende functies in het gebouw worden met elkaar verbonden met een open trap. Zo is het bijna onmogelijk om elkaar niet tegen te komen in het gebouw. Op de kantoorverdiepingen opent het gebouw zich met weidse uitzichten op de omgeving – het werkterrein van de mensen die hier werken.’ De zevenkoppige jury die het gebouw beoordeelde, roemt in feite de wijze waarop het kantoorgebouw inspeelt op het gebruik. ‘Hier kleden de medewerkers zich om, krijgen ze hun briefings, zien ze collega’s, overleggen ze, worden technische elementen in de werkplaatsen voorbereid… en komen ze na hun rondes met hun schepen ook weer terug.’ Het gebouw toont zich daarbij als ‘een landmark’ en ‘een warme ontmoetingsplek’. ‘Na een nachtelijke ronde vormt het gebouw een lichtend baken in de haven.’

Een open trap vormt het hart van het gebouw. Rond die trap heeft WRK Architecten, aldus de jury, verschillende ontmoetingsplekken ontworpen, ‘zoals bij de balie op de eerste verdieping en op het dakterras op de tweede verdieping’. De open trap vormt bovendien een ontmoetingsplek op zich. Zo wordt het gebouw, zo oordeelt de jury, naast om plek om vanuit te werken, steeds meer een ontmoetingsplek.

Constructie

Het Nautisch Coördinatie Centrum kreeg een stalen hoofdconstructie met flinke overspanningen. Maar verder is het consequent uitgewerkt in hout. ‘Daarbij is hoog ingezet op de circulariteit van de onderdelen.’ De jury spreekt van ‘een directe architectuur, die misschien niet overal even fijnzinnnig is, maar past deze gebruiker. Het kan tegen een stootje, zoals dat hoort in een industriële omgeving als deze.’ De circulariteit is een van de aspecten die bijdragen aan een verder niet door Architectenweb benoemde kwaliteit van het centrum. Energiegebruik, duurzaamheid, alles is geoptimaliseerd. Het levert dit Kantoorgebouw van het Jaar 2021 het voor de haven hoogst mogelijke BREEAM certificaat op. Ook dat maakt het tot een voorbeeld voor andere gebruikers van de haven. Port of Amsterdam neemt als opdrachtgever ook daarmee de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de Amsterdamse havens.

Dozy is vanzelfsprekend blij en trots als bouwer van zo’n uitzonderlijk gebouw. Onze inbreng beperkte zich niet tot de vol van hoofdaannemer en bouwer van het gebouw. We hielpen tot in het detail mee om de droom van WRK Architecten te realiseren. Bijvoorbeeld door kasten en andere onderdelen voor het interieur in de eigen werkplaats te maken. Ze werden naadloos, welhaast onzichtbaar onderdeel van het interieur.