Marten Snoodijkhof

Hippolytushoef krijgt er in één keer 19 huizen bij. Zestien ervan komen in de Marten Snoodijkhof, drie bij de entree van deze hof aan de Elft. De naam, resultaat van een prijsvraag, is vandaag officieel onthuld. Wieringen eert hiermee een belangrijke verzetsman.

Impressie Marten Snoodijkhof vanuit vogelperspectief

Eerste impressie vanuit de lucht van het plan Marten Snoodijkhof. Op de voorgrond is het plan ‘ingetekend’ in een drone opname.

19 huizen

De Marten Snoodijkhof vult de leegte die achterbleef na sloop van het oude gemeentehuis. Voordien stond er een burgemeestershuis. Dat deed ook nog enige tijd dienst als verpleeghuis. Hollands Kroon verkocht de grond aan de Helderse ontwikkelaar en bouwer Dozy. Die won een door de gemeente uitgeschreven prijsvraag voor deze locatie midden in Hippolytushoef. Dozy laat de 19 zeer duurzame huizen bouwen door dochter DozyZero Veerhuis. De zestien huizen in de Marten Snoodijkhof worden levensloopbestendig. Bij de ingang aan de Elft komt een 3-kapper die perfect past in de lintbebouwing van het dorp. De 3-kapper brengt drie grote eengezinshuizen samen.

Impressie van de 3-kapper van de Marten Snoodijkhof in Hippolytushoef.

Een eerste artist impression van de 3-kapper

Prijsvraag

Het project is vandaag gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in kleine kring in Wieringer Eilandmuseum Jan Lont. Daar reikte Dozy-directeur Gerrit Seegers ook een prijs uit aan Daniël Mouhi uit Amsterdam voor zijn winnende inzending voor de naam van het project. Ontwikkelaar Dozy schreef met toestemming van Hollands Kroon voor de naamgeving van het terrein een prijsvraag uit. Die leverde ver boven de honderd suggesties op. Juryleden Dorus Rasch en Henk Braad toonden zich aangenaam verrast door het grote aantal inzendingen. Die liepen uiteen van bijvoorbeeld variaties op de naam Wieringen tot en met namen van de koninklijke familie. Maar ook werd met suggesties als de Elfteling en Achterelf door inzenders taalvaardig gespeeld met de locatie.

De jury was gevraagd drie suggesties te kiezen. Dit op volgorde van voorkeur. Rasch en Braad bleken ook gecharmeerd door Spoorbaanhof en Sammelkeshof. De eerste verwijst naar het tracé van de nooit gerealiseerde spoorbaan. Sammelkes refereert aan een oud Wierings volksverhaal. Maar de winnaar was voor de jury eigenlijk al meteen bij de eerste schifting duidelijk, vertelde Henk Braad in het museum. De juryleden hadden een uitgesproken voorkeur voor Mouhi’s suggestie: Marten Pieter Snoodijkhof. ‘Het verbaast ons eigenlijk dat er nooit eerder een straat naar hem is vernoemd.’ De gemeente stemde er mee in dit nu recht te zetten.

Uitreiking Marten Snoodijkhof
Portret van verzetsman Marten Snoodijk

Portret van verzetsman Marten Snoodijk. Hij werd in de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog doodgeschoten.

Verzetsman Marten Snoodijk

Marten Pieter Snoodijk, geboren 17 maart 1914, werd in de Tweede Wereldoorlog verzetsheld. HIj verwijderde springstoffen onder de brug te Van Ewijcksluis en verving die door schijndynamiet. Toen de bezetter op 17 april 1945 de Wieringermeer onder water zette, aarzelde Snoodijk niet. Hij verliet zijn schuilplaats om een boer te helpen die vluchtte voor het water. Na verraad werd Snoodijk op 26 april opgepakt in Hippolytushoef. De bezetters brachten hem daarna over naar de post Van Ewijcksluis. Tijdens zijn transport naar De Kooy werd hij lafhartig doodgeschoten. Zijn lichaam werd gedumpt in een gat langs de weg. Marten Snoodijk werd onder grote belangstelling begin augustus 1945 herbegraven op de begraafplaats Zandburen.

De Marten Snoodijkhof wordt een sfeervol woonerf met 16 levensloopbestendige woningen. Zij krijgen een constructie van EPS en lichtgewicht staal. Mede hierdoor zijn ze zeer energiezuinig. De nieuwbouw wordt bovendien standaard uitgerust met zonnepanelen. Voor de ingang van de hof wordt een parkeerplaats voor alle woningen gerealiseerd. De spectaculaire 3-kapper rondt het plan af aan de Elft. De schuine daklijnen aan de zijkanten dragen bij aan een boerderij-achtige uitstraling van de 3-kapper. GeO architecten uit Schagen tekende het project. De verkoop start binnenkort.