Port of Amsterdam

Opdrachtgever

Port of Amsterdam

Architect

Knevel Architecten B.V.

Oplevering

2020

Specialisme

Duurzaam, Nieuwbouw, Utiliteitsbouw

Opnieuw een prachtige klus voor Dozy in Amsterdam. Voor de divisie Havenmeester van Port of Amsterdam realiseert ons bouwbedrijf een aansprekende werklocatie. Aan de Capriweg maakt het havenbedrijf met dit gebouw een statement. Vanaf het eerste idee is toegewerkt naar ‘onderscheidende en aantrekkelijke’ nieuwbouw. Die geldt nu als een voorbeeld voor de hele haven.

De nieuwbouw wordt gerealiseerd onder een hoge duurzaamheidsambitie. Zo is gekoerst op het hoogst haalbare BREEAM NL Certificaat voor Nieuwbouw. En het gebouw van de Havenmeester is (méér dan!) CO2 neutraal. Port of Amsterdam en Knevel Architecten zetten hiermee volledig in op duurzaamheid. Als bouwbedrijf met de ambitie Nederland mooier te maken, is Dozy er trots op bij te dragen aan zo’n spraakmakend centrum. Het nieuwe centrum maakt gebruik van een warmtepomp (gesloten bodemenergiesysteem) en uiteraard zonnepanelen. Er is sprake van circulair bouwen. De ruwbouw bestaat volledig uit verlijmde houten elementen.

Huiskamer

De architecten hebben de nieuwbouw ‘verpakt’ in een compact volume met korte loopafstanden, een overzichtelijke routing en efficiënte logistieke systemen. Het gebouw mengt zich moeiteloos in de industriële havenomgeving van de Capriweg. De ontwerpers realiseren dat effect door gedurfd uit te gaan van een eenvoudig, stoer, rechthoekig met staal bekleed volume.

Wie binnenstapt wordt straks verrast, daarvan zijn opdrachtgever, ontwerper en bouwer overtuigd. Achter de voordeur wordt volledig gefocust op de aangename werkomgeving die een 24/7-bedrijf als Port of Amsterdam nodig heeft. Het houten interieur zorgt voor een warme en natuurlijke sfeer. De architect verwacht dat het gebouw door werknemers en bezoekers als ‘huiskamer’ wordt ervaren.

Port of Amsterdam
Port of Amsterdam

Kerto

Hiervoor is ingezet op consequent toepassen van Kerto LVL van Metsä Wood. Want op drie stalen portalen na is de hele constructie ontworpen en uitgevoerd in dit hoogwaardig gelamineerd fineerhout. Dozy deed de hele ruwbouw met de montage van deze delen. En daarna werd dit product ook bepalend voor de afbouw. Tot en met de transparant gelakte binnenwanden en de kozijnen, zowel binnen als buiten (Kerto Fineline). Dozy maakte  bovendien in de eigen werkplaats in Den Helder met Kerto meubels. Die zijn integraal onderdeel van de nieuwbouw.

De bouw is vanaf het begin gedocumenteerd. Onder meer met timelapses.