School 7

Opdrachtgever

Woningstichting Den Helder

Architect

Van Veen Architecten

Oplevering

2016

Specialisme

Duurzaam, Horeca, Nieuwbouw, Restauratie, Stadsvernieuwing, Utiliteitsbouw

Foto’s gemaakt door Druktemaker

School 7 – Public library of the year

En nu dan de kers op de taart… De door aannemingsbedrijf Dozy volledig gerestaureerde en uitgebreide bibliotheek School 7 van Den Helder is wereldwijd bibliotheek van het jaar! Dit is vanmorgen vroeg bekend gemaakt. Onder meer architectuur en duurzaamheid werden geroemd. Naast de Helderse bibliotheek waren bibliotheken genomineerd uit Brazilië, Noorwegen, Singapore en de Verenigde Staten. School 7, van harte gefeliciteerd!

De nieuw gerealiseerde bibliotheek in het gemeentelijk monument van het voormalig School 7 gebouw aan de Weststraat 110 in Den Helder, alsmede een nieuwbouwgedeelte aan de Beatrixstraat en complete achterzijde welke is gelegen aan de Keizersgracht. Het plan is ontworpen door van Veen architecten BV uit Rotterdam. Deze partij is bij Woningstichting Den Helder binnengekomen via een Europese prijsaanvraag welke in december 2012 heeft plaatsgevonden.

Een bijzonder aspect in deze is dat het een combi opdracht betreft inzake architectuur en het onderdeel interieur waarbij de architectuur voor rekening komt bij “van Veen” en het onderdeel interieur voor rekening van “Mars interieurarchitecten”. Voordeel van deze combinatie is dat de beide disciplines gelijktijdig met elkaar optrekken tijdens het ontwerptraject waardoor zaken goed op elkaar afgestemd worden.

School 7 Den Helder
School 7 Den Helder

De nieuwe bibliotheek als publieksgebouw zal een zeer herkenbare landmark gaan worden. Een gebouw dat de nieuwe ambities ondersteunt, nieuwsgierigheid opwekt en bovenal een nieuw oriëntatiepunt in de stad zal worden. Belangrijk hierin is dat het gebouw voor een ieder goed leesbaar en toegankelijk moet zijn. Aan deze zaken is gedurende het voorlopig ontwerp- en definitief ontwerp-traject de nodige aandacht besteed en naar een ieders tevredenheid ingepast.

Het exterieur van het voormalig School 7 gebouw is volledig gerestaureerd: de gevels zijn gereinigd en voorzien van de juiste voeg, in vorm kleur en afmeting, het bestaande dakbeschot is vanaf de buitenzijde geïsoleerd met bijzondere aandacht voor de afmeting van het pakket en een juiste aansluiting op de bestaande goten. Alle bestaande dakpannen zijn vervangen en de kozijnen blijven zo veel mogelijk behouden. De nieuwe raamkozijnen zijn voorzien van dubbel glas met respect voor de bestaande detailleringen. Nieuw lood- en zinkwerk conform oorspronkelijke detaillering en volledig nieuw schilderwerk op basis van een kleuronderzoek.

Bekijk de openingskrant